Het aanvragen van de huurtoeslag

Wanneer je huurtoeslag aan gaat vragen kun je dat doen via de website van de Belastingdienst, maar je kunt dit ook nog altijd doen middels een papieren formulier. Dit formulier kun je via de Belastingtelefoon aanvragen. De aanvraag neemt ongeveer 8 weken in beslag en je hoeft slechts 1 keer de huurtoeslag aan te vragen. Als blijkt dat je recht hebt op huurtoeslag dan wordt er automatisch ieder jaar huurtoeslag aan je verstrekt. Tot het moment dat je er geen recht meer op hebt natuurlijk. Dit kan zijn doordat je een woning hebt gekocht en geen woning meer huurt of omdat je meer inkomen hebt gerealiseerd waardoor je niet meer in aanmerking komt voor de huurtoeslag. Je komt in aanmerking voor huurtoeslag wanneer de verhouding tussen je maandelijkse inkomen en je maandelijkse huur in verantwoorde verhouding zijn.

 

De voorwaarden?

Wat zijn de voorwaarden van de huurwoning waar je huurtoeslag op kunt krijgen? 1. Het betreft een zelfstandige woning met een eigen voordeur die zowel van binnen als van buiten op slot te doen is. 2. Je beschikt over een eigen woonkamer of een slaapkamer. 3. De woning een volwaardige keuken met kookpunt en aanrecht. 4. De woning beschikt over een toilet met waterspoeling.

 

Alle overige toeslagen via Mijn Toeslagen

In het jaar 2012 kun je alle toeslagen via “Mijn toeslagen” van de Belastingdienste regelen. Dit is een persoonlijke pagina waarop je alle toeslagen kunt aanvragen, wijzigen, maar ook stop kunt zetten. Denk hierbij niet alleen aan je huurtoeslag, maar ook aan zorgtoeslag of aan toeslag voor de kinderopvang. Om te in te kunnen loggen op “Mijn toeslagen” heb je je DigiD inloggevens nodig.

Heb je hulp nodig bij het aanvragen van je huurtoeslag? Je kunt voor hulp terecht bij de Belastingdienst en de daarvoor aangestelde “Toeslagenservicepunten” die je ongetwijfeld ook bij jou in de buurt kunt vinden. Je kunt eventueel ook meer informatie opvragen per telefoon door de Belastingtelefoon te bellen.