In Nederland kunnen we een huis huren of een huis kopen. Daarbij hoort het gegeven dat we allemaal recht hebben op een in goede staat verkerende en betaalbare woning. Wanneer we een woning gaan huren dan kunnen we daar huursubsidie of zoals we dat nu zeggen, huurtoeslag voor aanvragen. Huurtoeslag kan je helpen je maandlasten te drukken en afhankelijk van de hoogte van je inkomen en de hoogte van je huur zal je huurtoeslag hoger of lager zijn. Het kan zelfs zo zijn dat je helemaal niet in aanmerking komt voor huurtoeslag. Om in aanmerking te komen voor huurtoeslag dien je in een woning te wonen dat bij jouw financiële situatie past. Anders gezegd, een woning huren dat niet duurder is dan nodig.

Toeslag berekenen en aanvragen

Wanneer je huurtoeslag aan gaat vragen dan doe je dit zowel voor jou als voor je partner en/of medebewoners. Als je wilt weten hoeveel je huurtoeslag je kunt krijgen dan kun je een proefberekening maken. Als jij of iemand in jouw huishouden geniet van voordeel uit sparen en/of beleggen op de inkomstenbelasting dan kun je geen huurtoeslag aanvragen. Je komt er simpelweg niet voor in aanmerking tenzij het vermogen beneden het heffingsvrije vermogen blijft. Denk er hierbij wel om dat vanaf 2007 de vrijstellingen binnen box drie voor maatschappelijke beleggingen en durfkapitaal beleggingen niet meer gelden voor huurtoeslag. Deze beleggingen verhogen dus vanaf 2007 je vermogen. Wanneer je de woning met een partner of een andere bewoner deelt dan worden er ook vragen gesteld over de financiële situatie van deze persoon. Deze gegevens worden dan uiteindelijk meegenomen bij het bepalen van de hoogte van je huurtoeslag.

Proefberekening?

De proefberekening van huurtoeslag is enkel een indicatie van de huurtoeslag die je mogelijk kunt ontvangen. De Belastingdienst beslist uiteindelijk of je überhaupt huurtoeslag kunt krijgen en de hoogte ervan. Bereken hier je maximale huurtoeslag.