U wilt uw huurtoeslag stoppen!

Wanneer je huurtoeslag ontvangt kan het zo zijn dat je deze op een gegeven moment niet meer nodig hebt of dat je zelfs helemaal geen huurtoeslag meer wilt ontvangen. Dit kan zijn doordat je meer inkomen hebt dan voorheen, je niet meer in een huurwoning woont of dat je voor een bepaalde tijd naar het buitenland gaat. Je dient dan de huurtoeslag stop te zetten. Het kan daarbij voorkomen dat de Belastingdienst dit automatisch doet na een periodieke controle op je inkomen, maar in sommige gevallen ben je zelf genoodzaakt de huurtoeslag stop te zetten.

Wanneer zet de Belastingdienst de huurtoeslag stil?

  • Als de huurtoeslag op naam staat van een persoon die (kort geleden) is overleden.
  • Als je jongste kind 18 jaar is geworden waardoor je kindsgebonden budget geniet.
  • Als je met iemand gaat samenwonen die dezelfde toeslagen ontvangt.

 

Wanneer zet je de huurtoeslag zelf stop?

Het stoppen van de huurtoeslag kan op ieder gewenst moment van het jaar en kan ook met terugwerkende kracht worden stopgezet. Zet je de huurtoeslag stop met terugwerkende kracht dan dien je het bedrag dat je al hebt ontvangen terug te betalen.

  • Als je kinderen niet meer naar kinderopvang gaan.
  • Als je huurtoeslag ontvangt en je in een koopwoning gaat wonen of verhuist naar het buitenland.
  • Als je huurtoeslag ontvangt en langer dan een jaar buitenshuis verblijft.
  • Als je geen huurtoeslag meer wilt ontvangen.

Het is dus op ieder moment van de dag en het gehele jaar door mogelijk om de huurtoeslag stop te zetten. Je hebt dan alleen nog recht op huurtoeslag in de maanden voorafgaand aan de stop van je huurtoeslag. Weet je het niet zeker of wil je meer informatie? Bel dan met de Belastingtelefoon voor meer informatie, eveneens voor het formulier om de huurtoeslag stop te zetten. Dit kan ook via internet via ja persoonlijke op de Belastingdienst website. Je kunt hier inloggen met je DigiD-inloggegevens.