Voorwaarden huurtoeslag: hebt u er recht op?

Huurtoeslag krijgen we van onze overheid. We krijgen dit om het huren van een woning financieel aantrekkelijker te maken. Om voor huurtoeslag in aanmerking te komen dient de huur van de woning in verhouding te zijn met je inkomen, maar er is ook een maximum gesteld aan de huur waarop je nog in aanmerking komt voor huurtoeslag. Zo mag zowel het inkomen als het vermogen niet boven een eerder gesteld bedrag komen. Dit wordt ook wel de inkomenstoets en de vermogenstoets genoemd.

 

De gestelde kwaliteitskortingsgrens in 2012

Alle huurders kregen voorheen 75% van de huur voor de gestelde kwaliteitskortingsgrens van €361,66 en de aftoppingsgrens. Dat percentage wordt in 2012 teruggebracht naar 65%. Dat wil dus zeggen dat je minder huurtoeslag kunt krijgen. Ouderen, gehandicapte mensen en alleenstaande mensen konden vorig jaar nog genieten van 50% van de huur dat boven de aftoppingsgrens lag. In 2012 is dat teruggebracht naar 40%. De huurders die zich in de goedkope huurwoningen bevinden met een huur tot €361,66 hoeven zich niet druk te maken om de bezuinigingen. Deze groep wordt namelijk niet getroffen door de verlaagde percentages.

 

Alle overige toeslagen via Mijn Toeslagen

In het jaar 2012 kun je alle toeslagen via “Mijn toeslagen” van de Belastingdienste regelen. Dit is een persoonlijke pagina waarop je alle toeslagen kunt aanvragen, wijzigen, maar ook stop kunt zetten. Denk hierbij niet alleen aan je huurtoeslag, maar ook aan zorgtoeslag of aan toeslag voor de kinderopvang. Om te in te kunnen loggen op “Mijn toeslagen” heb je je DigiD inloggevens nodig.

 

De gestelde normhuur 2012

Als we het over de normhuur hebben dan hebben we het over de huur die de huurders betalen. In 2012 blijft de opslag die van toepassing is op de normhuur in stand, maar neemt in 2013 toe met €3,93 voor iedereen die huurtoeslag ontvangt.

 

Wat zijn de voorwaarden voor huurtoeslag?

1. Het moet gaan om een zelfstandige woning.
2. Je voldoet aan de inkomensgrens (meer over de inkomensgrens hieronder).
3. Je moet 18 jaar of ouder zijn.
4. Je bent van de Nederlandse nationaliteit of in elk geval in het bezit van een geldige verblijfsvergunning.
5. Er is een maximum gesteld aan de te betalen huur. In 2010 diende de huur lager te zijn dan €647,53, maar ook niet minder dan €209,37. Als je 22 jaar of jonger bent dan heb je te maken met een huurgrens van €357,37.

 

De inkomensgrens voor huurtoeslag in 2012

1. Als je alleenstaand bent en jonger bent dan 65 jaar dan is je
inkomensgrens €21.450.
2. Als je alleenstaand bent en ouder bent dan 65 jaar dan is je
inkomensgrens €20.200.
3. Een eenpersoonshuishouden jonger dan 65 jaar heeft een
inkomensgrens van €29.125.
4. Een eenpersoonshuishouden ouder dan 65 jaar heeft een
inkomensgrens van €27.575.

 

Heb je nog vragen of wil je graag huurtoeslag aanvragen? Bel dan de Belastingtelefoon of vraag online je huurtoeslag aan via “Mijn toeslagen”.